Noen ord snur opp ned på livet. Diagnose er et slikt ord. Det markerer overgangen til en ny fase i livet, skillet mellom før og nå. Det er en rystende opplevelse å få en diagnose som kreft, ALS eller Parkinsons sykdom. Livet blir aldri det samme etter diagnosen.
Denne overgangen er full av motstridende følelser: Angst for det ukjente og for å forlate de nærmeste og å etterlate dem i sorg, angst og smerte av så mange slag. I en rar runddans møtes angst og håp. Dette kaoset springer ut av spenningen mellom det biologiske faktum at den som blir født, også må dø en gang, og om ønsket om å leve, en spenning mellom vilkår og vilje. Jan Bjarne Bøe er professor emeritus ved Universitet i Stavanger og vil i kveld snakke om hvordan det er å være pårørende til alvorlig syke.
Bø har doktorgrad i psykiatrihistorie, og har utgitt bøker blant annet om psykiatrihistorie, barndommens historie og fortellingens betydning for å utvikle historiebevissthet. Han forteller om sorg, sykdom og det mørke sinn. I sin siste bok – Liv skal leves! – skriver han om håp og verdighet, om hverdagsheroisme og omsorg for de nærmeste.